Overzichten vogels en foto's

zondag 29 maart 2015

Wat anders

Een rondje rijden helpt in dit weer niet: er is niks te zien vanuit de auto, en buiten de auto wil je niet zijn. Maart roert zijn staart. Een stel Houtduiven zit mistroostig in een boomgaard bij mij om de hoek. Dit wordt niks.


Nou heb ik deze week een nieuwe ringflitser aangeschaft waarmee de macrofoto's net even wat beter zouden moeten worden. Ik duik in mijn kikkerkamertje om wat proefjes te doen.




Ranitomeya fantastica 'Yumbatos: de eerste foto's van dit prachtige kikkertje

Het verzoek van mijn jongste dochter, een groot liefhebber van knaagdiertjes, om een paar van haar muizen te fotograferen grijp ik op deze zondag natuurlijk aan om ook daarmee wat met de instellingen te experimenteren.



Je moet toch wat op zo'n druilerige dag.....

vrijdag 20 maart 2015

Van rechts naar rechts

Wat een tegenvaller: alle weermensen hadden gezegd dat in Midden-Nederland de gedeeltelijke zonsverduistering goed te zien zou zijn, maar als ik opsta is het zwaar bewolkt. Ik ga dus maar aan het werk, maar wel met uitzicht op het zuiden....

Het eerste beeld: gaat het toch nog lukken?
Het is dan ook onverwacht als ik in mijn ooghoek plots de zon even zie. Nou ja, een stukje dan. Het is even voor tienen en de verduistering is al even begonnen. Ik pak mijn camera en kan zonder filters de zon door de wolken fotograferen.


Langzaam schuift de glimlach naar rechts

Het is een leuke confrontatie met de natuur: de zon gaat van links naar rechts, de wolken van linksonder naar rechtsboven, en de "smiley" van de zon van links naar rechts, oftewel gaat de schaduw van de maan van rechts naar links. Zodra ik iets van licht in de wolken zie, druk ik af. Totdat vlak na de maximale verduistering het wolkendek weer geheel sluit. Het enige dat opvalt is dat het best schemerig is.

Tot een perfecte smiley
Het laatste beeld in Woerden
Als ik een uurtje later de zon weer zie, wordt het weer gewoon licht.

zaterdag 14 maart 2015

Eén Zwaluw....

Vriend Gert is van de ladder gevallen, en moet na een paar dagen binnenblijven gelucht worden. Ik haal 'm op voor een rondje Haastrecht.


We scannen het Doove Gat af, en vinden een paar Bontbekplevieren, een Noordse Kauw, wat Kwikken met een Rouwkwikstaart-man. En we hebben het koud! Heel koud. Dus hijst Gert zich weer in de auto, op de verwarmde stoelen.

Onderweg naar Twaalfmorgen zie ik een vogeltje met een witte buik overvliegen. Zo snel hebben we allebei niet kunnen zien wat het was, en dus zet ik de auto even aan de kant voor een onderzoek. Een Boerenzwaluw vliegt loom over het water, af en toe een mug oppikkend. Het beestje is vroeg, volgens ons, en vliegt tot op een paar meter voor ons langs. Prachtig om te zien, al zijn ze over een paar weken weer heel gewoon. Plaatjes maken blijft een uitdaging, zeker nu het weer wat grijs is.



We scannen Twaalfmorgen nog even af, maar zien niet veel bijzonders. Tot een IJsvogeltje vlak voor de auto op een hek komt zitten. Dat is niet te fotograferen, maar als de "blauwe flits'  een stukje verder weer op een hek landt, lukt het een plaatje te maken.


Gert gelucht (sterkte, man!), de eerste Boerenzwaluw, en een IJsvogel: lekker middagje!

vrijdag 13 maart 2015

Pauze

Pauze op de Maasvlakte....






zaterdag 7 maart 2015

Splash

Met dit weer blijf ik niet binnen! Lekker hoor! Een rondje Zegveld en Nieuwkoop levert niks op aan bijzondere soorten, maar toch is het wel bijzonder: Juist de gewone soorten leveren de plaatjes vandaag. De Blauwe Reiger, de zo typerende Zegveldse Ooievaars, en een stel mannetjes eenden (woerden dus....) die heftig stoeien om het vrouwtje. Om met Joling te spreken: Ik hou ervan!






vrijdag 6 maart 2015

Iphone

Vandaag vrij, en ik doe een lekker rondje Waverhoek om de Bonte Strandloper op de lijst te zetten. En ik ga na lange tijd een stuk wandelen in de Gagelpolder. Leuk, maar gisteren was leuker:
Ik zat rustig te werken als collega en vogelaar Tjeerd Burger bij mij binnenloopt met de mededeling dat hij onderweg naar het werk een Kleine Burgemeester heeft gezien, op een paar honderd meter van ons kantoor. Ik ga in de middag even kijken, natuurlijk, want dit is een unieke verschijning voor Utrecht.
Eigenlijk verwacht ik een jonge vogel, maar die zie ik niet. Tjeerd meldt mij dat het om een adult gaat, en dat is nog specialer: die heb ik nog nooit gezien. Nou ga ik naar kantoor zonder verrekijker of camera, dus daar sta ik na een poosje zoeken oog in oog met deze speciale meeuw met in mijn hand een Iphone... Voor mij een nieuwe vorm van bewijsplaat!


Het is al snel gezellig in de binnenstad van Utrecht: Maria van Antwerpen is de vergadering uitgelopen en Hans Russer is op zijn bromfiets als een speer deze kant opgekomen, Guus Peterse fiets al even rond. Ook zij gaan op de foto, en dan zie je dat die telefoons hiervoor geschikter zijn.


Vandaag "doe" ik dus twee gebieden. De ene met de steltjes, de andere met vogels van park en bos. Gelukkig vind ik een Bontje die lekker meewandelt met de Grutto's en de Scholeksters, en in een sloot vind ik voor de tweede keer dit jaar een Waterral. Leuke soorten dus.



Jaren geleden wist ik in de Gagelpolder altijd wel een IJsvogel of een Goudvink te vinden, en dus wandel ik vol verwachting door wat nu een speelbos is. Leuk geworden, en vogels zat. In een boom hoor ik plots het tikken van een Appelvink, en nog één. Er zitten plots drie van die grote Vinken in de toppen! Je kunt er zo maar jaren naar zoeken... Ze zitten lastig hoog en tegen het licht in, maar ik heb nu gelukkig wel fotospullen in de hand.



Morgen zon en temperaturen in de dubbele cijfers!


zondag 1 maart 2015

Zijwind

Het weer ziet er van binnen uit lekker uit. Op pad. Via Maria van Antwerpen hoorde ik dat mijn lijst van de Utrechtse Vogelwacht wat te wensen overlaat. En dus ga ik naar de Kleine Geelpootruiter bij Everdingen want dat is toch wel een heel bijzondere voor die lijst!
Ik tref Ton de Groot, regiegenoot van het Stichtse, die mij de vogel wijst en door zijn telescoop kijk ik even naar de steltloper op afstand. Dat wordt geen plaat. Te ver weg en het stormt op de Lekdijk.



Samen met Ton en oude vriend Frank Coenjaerts rijd ik naar IJsselstein waar op een volgens vogelaarsgeheim verborgen plek een stel uilen roest, in een woonwijk. Vogelaarsgeheim, want er staat een mannetje of tien.... In de bomen in een tuin zitten inderdaad zes Velduilen en vijf Ransuilen. Bijzonder! Eén Velduil poseert vrij terwijl de andere uilen zich verdekt opstellen. Aan de wapperende veren kun je zien dat het ook hier lekker doorwaait.




De volgende bestemming is het Doove Gat bij Haastrecht waar Bonte Strandlopers moeten zitten. Ik stop even bij Polsbroekerdam om dat even te genieten van de enorme groep Grutto's die daar sinds een paar dagen zit. En dan door naar Haastrecht waar bij het begin van het gebied een mannetje Roodborsttapuit op een paaltje zit. Wat een mooi vogeltje! Het hipt steeds een paaltje verder en gaat op een paar meter afstand in het riet mij nieuwsgierig aan zitten kijken. Ik ga er rustig bij zitten en maak plaatjes.




Ook hier raast de wind stevig door. Het zorgt voor mooie Hollandse beelden in de lucht. Ik maak voor de verandering plaatjes van het landschap en de rondvliegende Wulpen. De "Bontjes" komen niet in beeld.
Tijd voor de koffie, al rijd ik nog even naar "onze" Ransuilen in Ouderwater. Het worden al minder exemplaren maar het lukt een duttende uil op de foto te zetten.






Tussen Waarder en Woerden schiet een volwassen Smelleken mij voorbij. Ik kan langs de smalle weg niet snel genoeg parkeren en verlies de vogel uit het oog. Jammer, maar wat een fijn dagje!