Overzichten vogels en foto's

zaterdag 31 oktober 2015

Jump

Vandaag even heen en weer naar Texel, nu eens niet om te vogelen (al kan ik het niet laten) maar om onze jongste uit een vliegtuig te laten springen. En passant leg ik nog even een huwelijksaanzoek na een parachutesprong vast, waarvan ik de foto's hier natuurlijk niet toon. Uit privacy-overwegingen.

Ik moet het dus doen met een stel meeuwen en een kauw op de boot, en een dochter die een lang gekoesterde wens in vervulling laat gaan.







vrijdag 23 oktober 2015

Zwart en wit

Een melding van Jeroen de Bruijn dat een Witoogeend op de natuurplas bij ons in Woerden dobbert doet mij even pauze nemen van mijn werk.


De eend zit tegen een kantje van de plas te slapen dus meer dan een "recordshot" levert dat beestje niet op. Op de plas zit een Zwarte Zwaan, een Australische exoot, zich te poetsen. En ik vind ze mooi, die parmantige grote vogels met een strenge blik en de rood-witte snavel. Een poetsserie Zwarte Zwaan dus....







dinsdag 20 oktober 2015

Vorkstaart

Hij zat er nog, in Westdorpe waar ik eerder was voor de Giervalk. Zo ver dat je via het buitenland er naartoe moet rijden. Maar reden genoeg om mijn verlof met een dagje te verlengen.


Als ik aankom is de vogel natuurlijk net weg. Gelukkig blijken de (al tevreden) aanwezigen niet heel goed te hebben opgelet, want ik vind de zeldzame zuiderling op een eilandje midden in het gebied. Eigenlijk is het raar dat ik wel een Oostelijke en een Steppevorkstaart, beide ver uit Azië, op mijn lijst had en voor deze minder zeldzame zo lang moest wachten. Maar dat is nu voorbij: LIFER! Alleen is de plek waar de jonge vogel zit verre van ideaal voor een foto. Door de kleur is de vogel op deze afstand alleen met een telescoop redelijk te zien.

Eerst ver weg!
Gelukkig vliegt de Vorkstaartplevier op. Normaal ben je daar niet blij mee, maar nu wel. Het beestje, dat vliegend veel weg heeft van een stern, jaagt in de omgeving op insecten en komt af en toe wat meer in de buurt.

Maar later dichterbij
En er stond ook een mager paard
Bruinrode ondervleugels
En een witte rand aan de armvleugel
Het is 'm: een nieuwe soort voor mijn Nederland-lijst!
Na een uurtje verdwijnt de vogel over het kanaal uit beeld, wat vervelend is voor de later arriverende liefhebbers (waaronder John en M.J. van Gestel, ook op Texel afgelopen weekeinde).
Ik  wacht niet op de terugkomst, tevreden met de plaatjes die ik heb van de voor mij nieuwe soort. Thuis zie ik dat de vogel later nog wel is teruggekomen; fijn voor vriend John en worstenbroodjes-master M.J.).

maandag 19 oktober 2015

Goudhaantjes

Dutch Birding op Texel. Vier dagen lang lekker buiten spelen samen met Gert Vonk terwijl onze dames de winkels leeghalen en voor koek en zopie zorgen. Goeie deal!

Het weer valt niet mee. Regelmatig regenen we flink nat, en de foto's zijn zwartwit. Dus staat het foto's maken op een laag pitje en zijn we vooral aan het vogelen. Samen met heel veel vrienden die dit weekeinde ook op het eiland doorbrengen.
En het stikt wekelijk van de vogels: de trek is hier goed op gang, met vooral Koperwieken en Goudhaantjes. Duizenden! In sommige struiken zitten zomaar tien van die charmante kleine vogeltjes. Vaak samen met Roodborsten waarvan er ook heel veel zijn geland. Maar het is het weekeinde van de Goudhanen.




Gert wijst een Spreeuw aan....
Ondertussen dippen we het een en ander, waaronder een Zwartkeellijster (echt balen!). Maar de meeste dips zijn nog wel te herstellen. Tot drie keer toe missen we de Siberische Tjiftjaf, niet nieuw voor mij maar wel leuk voor op de Texellijst, en uiteindelijk krijgen we de vogel toch in beeld.

Een Bladkoning houdt ons bezig op een paar honderd meter van ons huisje. Ook zo'n soort waar je uren voor kunt gaan staan zonder een behoorlijke foto. En er zijn meer leuke soorten, als de Grauwe Franjepoot, de Strandleeuwerik, de Ruigpootbuizerd die wordt achtervolgd door een stel Velduilen en de Zwarte Rotgans. Op dag 3 is een vlucht Kepen eigenlijk het meest indrukwekkend: een vlucht van oranje en zwart boven een veldje met uitgebloeide planten. Prachtig om te zien.

Vervolgens houdt een natgeregende Tapuit ons lange tijd bezig: Het beestje ziet er in onze ogen zo afwijkend uit dat we even hopen dat we eindelijk zelf eens iets heel bijzonders hebben gevonden. We roepen de hulp in van de App-groep, en de uitslag van de deskundigen is ontnuchterend: toch een natgeregende Tapuit....die uiteindelijk via een mast uit beeld gaat.



De Ruigpootbuizerd met een Velduil boven de Tuintjes
Deze Keep viel bijna dood voor onze voeten.... 

De dag van vertrek is eigenlijk de leukste: de dames gaan vast het eiland af, en Gert en ik zoeken de "Blako" nog eens op. Het beest gaat nu makkelijker op de foto, net als de Vuurgoudhaan die ook op ons park rondzwerft. We rijden nog één keer richting de vuurtoren, waar we een stel kraaien een duikvlucht naar een top van een duintje vlakbij zien maken. Altijd verdacht! Ik vind een goed verscholen Velduil, lekker dichtbij. Goed zoeken maar......

Zoek de uil



We blijven aan de noordkant om nog even een groep Gorzen uit te pluizen. Daarin blijken, naast de Rietgors, ook een IJsgors en een Dwerggors te vliegen. Ook weer leuk voor de jaarlijst! Op de foto gaan de vogeltjes niet, maar het is een leuk uurtje duintje op, duintje af.

We besluiten naar de boot te gaan, maar een berichtje doet ons toch nog even het Krimbos ingaan: een Siberische Boompieper komt ook op de Texellijst. Onderweg naar de auto piept een Pallas' Boszanger in de Tuintjes, een duingebied bij de vuurtoren, dus gaan we terug, de verkeerde kant op. Maar dat geeft niet. We vinden de vogel gemakkelijk in gezelschap van tientallen andere volhouders. De vogel foerageert als een gek, niet vreemd na een tripje vanuit de Russische steppe. Een prachtige, drukke zeldzame afsluiter!






Uiteindelijk nemen we achterin de middag toch een boot het eiland af. Ik voer het overgebleven brood aan de meeuwen, en houd daaraan een leuk plaatje over met de TESO-veerboot als achtergrond.


Een weekeinde zonder nieuwe soorten voor mijn Nederland-lijst, en toch best succesvol. Nu nog even hopen dat de Vorkstaartplevier in Zeeuws Vlaanderen nog even blijft zitten....... Dat was net even te ver vanaf Texel.....


zaterdag 10 oktober 2015

't Is een kwestie van geduld

Drie dagen achtereen wandel ik rond etenstijd even naar ons wijkpark; Dirk Dijkhof heeft daar een Bladkoning gevonden. En die wil ik nog wel eens goed op de foto zetten want dat is in al die jaren niet echt gelukt. En dan is een mogelijkheid in de buurt altijd fijn.

Ik vind de vogel echt toevallig op de eerste dag, een paar seconden hoog in een boom. Het beestje is nauwelijks vocaal en is dus lastig te vinden. Ik moet het doen met een paar net niet helemaal scherpe foto's.


En dus ga ik gisteren nog een keer. Maar zonder succes. Samen met een paar andere vogelaars hoor ik de vogel deze keer wel roepen, maar het vogeltje blijft uit beeld.


Inderdaad: vandaag nog maar eens terug. Het is druk in het park, dus ik verwacht er niet veel van, maar het is lekker weer dus hang ik toch een paar uur rond. De Bladkoning zie of hoor ik niet. Wel piepen een paar Zwarte Mezen en Goudhaantjes om mij heen, en dus richt ik mijn lens daarop. Lastig zat, die kleine beestjes! Verscholen in de bladeren kijken ze naar mij, en het duurt een beste tijd voordat ik eindelijk een paar behoorlijke foto's kan maken.





Die Zwarte Mezen zijn echt wel speciaal in onze regio, en dus heb ik een prima middag zo!

vrijdag 2 oktober 2015

Mini

Een wandeling met Russel over de kade van Willeskop levert mij een leuke ontmoeting met één van de kleinste druktemakers van de vogelwereld: de Winterkoning. Ik vind de mini-vogel heftig alarmerend in een struik.





Uiteindelijk zit het vogeltje bijna op mijn lens te schreeuwen. Leuk!